Waarom
Trimmen?
Vindt u veel losse haren in huis en heeft uw kat last van een dikke laag onderwol? Of eet de kat veel gras op (buiten of kattengras)? Dan is het verstandig om de kat te laten trimmen.
Onderwol.
Veel langharige katten kunnen hun eigen vacht maar moeilijk onderhouden. De meeste rassen
hebben te maken met veel onderwol.
Onderwol is een dikke, pluizige laag die zacht aanvoelt en dof van kleur is. Als de onderwol niet op tijd verwijderd wordt, ontstaat er een klit. Klitten kunnen gaan vervilten en dat is natuurlijk erg vervelend voor uw huisdier.
Kortharige katten kunnen ook last
hebben van een dikke laag onderwol of een vervilte vacht. Vooral oudere (kortharige) katten hebben vaak niet meer de capaciteit om hun eigen vacht te onderhouden. Een trimbehandeling is daarom erg prettig voor uw huisdier, ze zijn weer even van hun ‘dikke jas’ af.
Voordelen.
-
De kat geen klitten meer in de vacht heeft. Hierdoor kan de kat zijn vacht weer goed verzorgen. Tevens wordt er voorkomen dat de klitten gaan vervilten wat pijn en huidklachten kan veroorzaken.
​
-
ï‚· Minder tot geen losse haren meer in de leefomgeving van de kat.
​
-
ï‚· De kat heeft minder last van haarballen.
Trimbehandeling.
Bij een trimbehandeling wordt de overmatige onderwol uit de vacht gehaald en wordt de vacht weer in een mooie coupe gekamd en geknipt. Een kleine klit kan er vaak uitgeborsteld worden. Een vervilte vacht moet helaas geschoren worden, met een kam kan een vervilte klit er niet meer uit gehaald worden. Vaak zit een vervilte klit zo strak op de huid dat dit voor ongemak en/of pijn bij uw kat kan zorgen.
De voorkeur gaat uit naar trimmen zonder narcose. Helaas is dit bij sommige gevallen niet haalbaar. Als dierenartsenpraktijk hebben wij het voordeel dat we indien nodig een kat die het trimmen niet toe laat een ‘roesje’ te geven. De kat krijgt een lichte narcose waardoor het trimmen gemakkelijker toegelaten wordt.
De nagels worden altijd nagekeken en indien nodig geknipt.
Ons advies is om één keer in de drie maanden uw kat te laten trimmen.
Konijn.
Regelmatig zien wij vachtproblemen bij konijnen in de spreekkamer. Konijnen die te weinig voedingsstoffen binnen krijgen vertonen afwijkende ontlasting. De afwijkende ontlasting blijft vaak plakken in de vacht. Als dit ophoopt ontstaat er ‘plakpoep’, dit is natuurlijk erg vervelend voor een konijn. Het gaat stinken en trekken aan de huid. Het konijn kan zich niet meer goed wassen en dit zorgt natuurlijk ook voor veel stress.
​
In de zomermaanden zijn deze problemen extra gevaarlijk. De groene vleesvlieg komt hier op af en legt eitjes in de vieze vacht, er ontstaat Myiasis. Myiasis is een madenziekte en moet zo snel mogelijk behandeld worden. Helaas komt het vaak voor dat de eigenaar hier te laat achter komt en kan het konijn niet meer geholpen worden.
Het is dus erg belangrijk dat het konijn voedzame voeding krijgt en dat het konijn regelmatig gecontroleerd wordt. Houd de hygiëne van het hok ook goed in de gaten, verschoon de poep en plasplekken minstens 1 keer per dag. Plakpoep kan al binnen een paar dagen ontstaan. Voor tips over voeding of over vachtverzorging van uw konijn kunt u terecht bij onze paraveterinairen.